Napszemüvegek

A napszemüveg elsősorban az ember egészségét védő eszköz. Fontos, mert megvédi a szemet a Nap ultraibolya sugárzásától. A szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

A nagy mennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták és kúszóhályog.

A jó minőségű napszemüveg (amit a tökéletes UV-szűrés és az arc vonalához simuló, teljes védelmet nyújtó fazon jellemez), amelyet széles karimájú kalap vagy sildes sapka viselése egészíthet ki, megfelelő védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Egy jól takaró napszemüveg véd a levegőben lebegő por, piszok szemcsék és allergiát okozó részecskék ellen is.

Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, és még akkor is ajánlatos viselni a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő. A déli órákban érdemes kerülni a napot.

Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent a visszaverődés. Az ő szemük tisztább, és sokkal több fényt enged át, mint a felnőttek szeme. Ez azt jelenti, hogy az UV sugarak sokkal több kárt okozhatnak, mivel a gyermekek nem rendelkeznek semmilyen védelemmel a nap rövidhullámú sugarai ellen.

Miért van szükség napszemüvegre?

Az erős fény ellen a szem állandó hunyorgással védekezik. Ha a fénysugarak mégis elérik az érzékeny szervet, leggyakrabban szemkáprázást okoznak. Ha hosszabb sugárzás éri a szemet, akkor kialakulhat a hóvakság, amely fájdalmas pislogással, erős könnyezéssel jár együtt, az alany szinte vaknak érzi magát. Ám az infravörös sugarak még ennél is nagyobb bajt okozhatnak, ha mélyebbre hatolnak a szövetekben, és károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért különösen fontos a nyári időszakban a napszemüveg, napozáskor a szem letakarása.

A napszemüveggel télen, havas területen is védeni kell a szemet. A friss hó az UV-sugarak 80%-át is visszaveri.

Napszemüvegek típusai

Az idők során, elsősorban a legújabb korban speciális igényeknek megfelelően sokféle típusa alakult ki. Az általánosan használt napszemüvegen kívül az alábbi altípusok léteznek (a teljesség igénye nélkül):

  • dioptriás szemüveg napszemüveg funkcióval – a távollátáshoz amúgy is szükséges szemüveg lencséjét a napszemüvegre jellemző UV-elnyelő, fényvisszaverő, tükröződésmentesítő, stb. rétegekkel látjuk el
  • autóvezetéshez/motorozáshoz használható napszemüveg – specialitása lehet , hogy autóüveg mögött sötétedik, különböző időjárási viszonyoknak megfelelően változatja a lencse a színét, a páramentes kivitel, a semleges színű lencse az éjszakai vezetéshez, a polarizált fényt áteresztő bevonat, az áramvonalas forma, a fejhez rögzítő pánt
  • futó- vagy kerékpáros napszemüveg – specialitása lehet a fejhez rögzítő pánt, és az áramvonalas forma, a feltűnő színű keret
  • síszemüveg – specialitása lehet a fejhez rögzítő pánt, az erős fényvisszaverő bevonat (emiatt kívülről tükörszerűnek látszik)
  • túrázó napszemüveg – specialitása lehet a fejhez rögzítő pánt, a karcmentes vagy ütésálló bevonat, az oldalról való védelem
  • repülős napszemüveg – specialitása lehet az erős fényre való gyors sötétedés

Milyen napszemüveget válasszunk?

A jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV sugarakat. Az egyszerűbb napszemüvegek a 380 nm alatti sugarakat szűrik ki, a jobb minőségű napszemüvegek (ezeket „UV 400” jelzéssel látják el) 400 nm alatt minden sugárzást kiszűrnek (angol jelöléssel 100% UV protection).

A napszemüveg viselése esetén mind a felnőttek, mind a gyermekek pupillája kitágul. Ha a napszemüveg lencséje nem biztosít megfelelő UV védelmet, akkor a veszélyes UV sugarak akadálytalanul áthatolhatnak, és bizonyos körülmények között maradandó sérülést okozhatnak. Ügyeljen rá, hogy a lencséken legyen CE jelölés és UV-400 címke. Csak az ilyen szemüveglencsék felelnek meg az európai követelményeknek.A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Polarizált napszemüveg

A polarizált napszemüvegeket arra tervezték, hogy csökkentsék a tükröző felületek – mint pl. a víz, hó vagy üveg –szemet bántó ragyogását.

A fénynek sok érdekes tulajdonsága van, különösen a visszaverődése különbözőfelületekről. A polarizált napszemüvegek egyik főtulajdonsága ennek a visszaverődő fénynek a megszűrése, mely polarizációként ismert. A polarizált napszemüvegek elsősorban akkor használhatók ki legjobban, ha szükséges a tiszta látás, és a bántóragyogás kiszűrése. A ragyogás megnehezíti a látást, mivel a fénysugarak sértik a szemet és homályos látást eredményeznek. A hagyományos napszemüvegek blokkolják valamelyest a ragyogást, de szintén blokkolják a látómező bizonyos részleteit, mely akár veszélyes is lehet viselőjére. A polarizált napszemüvegek kinti használatra tervezettek kezdve a világos, kevésbé polarizáló árnyalattól a sötét, erősen polarizáló árnyalatokig.

Üzletünkben forgalmazott napszemüveg márkák (a teljesség igény nélkül):

  • Ray-Ban, Oakley, Polaroid, Solano

Bébi és gyermek napszemüveg márkák:

  • Polaroid, Chicco

Hozzászólások lezárva.